Cum gatim in oala de lut???
+22
RamonaM
tinap
CCristinaC
tomari
diblaru maria
StMihaela
fiordaliso
canadianca50
Admina
mnarcisa
letho
danniela
MagdaMarin
elenao
danae
Angelica18
ancabanu
coripin
diada
carmenco
kerkyra
camelia84
26 participanți
Pagina 3 din 3
Pagina 3 din 3 • 1, 2, 3
Re: Cum gatim in oala de lut???
Intru si eu sa-mi dau cu parerea
Initial am vrut sa-mi iau si eu din piata oala de lut ptr sarmale. Pe vremuri erau din cele care trebuiau legate cu sarma sa nu crape la fiert, asa ca nu m-am incumetat. Mai tarziu n-am gasit piata ca au mutat-o, asta e alta poveste cu un cimitir evreiesc sub vechea piata de alimente.
Asa ca mi-am cumparat-o de unde am gasit intr-un supermarket din Cluj care incepe cu "S" e drept ca n-am gasit decat made in Hungari dar avea si instructiunile de folosire; pe flacara nu o folosesc decat cu plita (a mea de fonta) dedesubt. Inainte de folosire o las cu apa rece pana-mi pregatesc sarmalele ( umplutura o fac intotdeauna dinainte cu o zi ptr a se raci-se ruleaza mult mai usor si orezul absoarbe o parte din zeama lasata).
Initial am vrut sa-mi iau si eu din piata oala de lut ptr sarmale. Pe vremuri erau din cele care trebuiau legate cu sarma sa nu crape la fiert, asa ca nu m-am incumetat. Mai tarziu n-am gasit piata ca au mutat-o, asta e alta poveste cu un cimitir evreiesc sub vechea piata de alimente.
Asa ca mi-am cumparat-o de unde am gasit intr-un supermarket din Cluj care incepe cu "S" e drept ca n-am gasit decat made in Hungari dar avea si instructiunile de folosire; pe flacara nu o folosesc decat cu plita (a mea de fonta) dedesubt. Inainte de folosire o las cu apa rece pana-mi pregatesc sarmalele ( umplutura o fac intotdeauna dinainte cu o zi ptr a se raci-se ruleaza mult mai usor si orezul absoarbe o parte din zeama lasata).
tomari- Maestru
- Numarul mesajelor : 1026
Data de inscriere : 27/10/2008
Re: Cum gatim in oala de lut???
Desi am o oala nesmaltuita, nu am reusit sa fac nicicind mincare in ea, pentru simplul fapt ca e prea mare pentru nevoile noastre. Ce-o fi fost in mintea mea cind am cumparat-o, nu stiu. In schimb, mi-am luat de curind, de la Horezu, oa oala/cratita mai mica, smaltuita toata. Sint foarte multumita de ea. Prima mincare pe care am facut-o in ea a fost o tocanita de cartofi, la cuptor.
Si poz(n)a
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Si poz(n)a
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Re: Cum gatim in oala de lut???
Mi-ai facut pofta instantaneu. Arata nemaipomenti de bine si mi-e o foame!!! Mi-ai dat idee, o sa fac si eu dar intai sa plece barbatii de acasa pt ca ei nu servesc asa ceva. Dar servim noi, fetele, si in locul lor.
carmenco- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 1869
Varsta : 50
Localizare : prahova
Data de inscriere : 12/04/2010
Re: Cum gatim in oala de lut???
Aoleu cum arata....bestial si oala si mancarea!!!!
Cum ma provocati voi sa car si oale de lut din Romania
Cum ma provocati voi sa car si oale de lut din Romania
danniela- Atotcunoscător
- Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010
Re: Cum gatim in oala de lut???
Am mai facut si varza in ea, la cuptor si ma gindesc sa fac pe viitor orez cu legume si macaroane cu brinza.
Re: Cum gatim in oala de lut???
Cristina,mor dupa oala ta!Asta e primul lucru pe care o sa-l cumpar din Romania,la urmatoarea vizita!Mie imi plac oalele de calitate,am cumparat de cadou o oala mare,arata ca un tuci,neagra si grea,cu capac transparent.Merge si la cuptor,cu capac cu tot,minerele sint din acelasi metal greu,'cast iron".Dar am dat-o cadou la sotia ex-ului. Sper sa-mi cumpar si eu una,desi au trecut citeva luni bune de-atunci...
Oala de lut mi-a ramas la suflet!Poate primesc si eu de undeva o oala mare de lut...
Oala de lut mi-a ramas la suflet!Poate primesc si eu de undeva o oala mare de lut...
tinap- Maestru
-
Numarul mesajelor : 1299
Varsta : 63
Localizare : la mediterana
Data de inscriere : 30/08/2011
Re: Cum gatim in oala de lut???
Eu am o oala nesmaltuita si fac in ea sarmale...numai ca am spart capacul...acum pun apa in ea si la fiert....oricum gustul nu se compara...in oala pe foc mi se pare ca se spala sarmalele....
RamonaM- Senior
- Numarul mesajelor : 510
Varsta : 41
Data de inscriere : 15/10/2010
Re: Cum gatim in oala de lut???
Pt STMihaela....mirosul din oala de lut a disparut pur si simplu dupa vreo 3-4 utilizari.....am clatit-o cu apa caldutza...si am uns-o cu grasime inainte de folosire...am facut numai sarmalutze.....sa nu iti fie teama ca mirosul nu intra in mancare....iese in aerul din cuptor....dar nu patrunde in mancare...nu te speria...!!!
camelia84- helper
-
Numarul mesajelor : 73
Varsta : 39
Localizare : vrancea
Data de inscriere : 12/02/2012
Re: Cum gatim in oala de lut???
fetelor,am si eu o problema cu oala mea de sarmale.
dupa ce o spal bine pana nu mai ramane nimik pe ea,o las bine la uscat in cuptorul nitel incalzit...pana se ususca temeinic.....si totusi,dupa o vreme,imi apare ca o pelicula de mucegai pe fundul ei....ce sa ii fac??ce gresesc?????????
dupa ce o spal bine pana nu mai ramane nimik pe ea,o las bine la uscat in cuptorul nitel incalzit...pana se ususca temeinic.....si totusi,dupa o vreme,imi apare ca o pelicula de mucegai pe fundul ei....ce sa ii fac??ce gresesc?????????
ileana cosanzeana- Junior
-
Numarul mesajelor : 457
Varsta : 39
Localizare : calarasi
Data de inscriere : 03/12/2008
Re: Cum gatim in oala de lut???
Poate nu-i place locul unde o depozitezi.Incearca sa pui o cutiuta cu bicarbonat pe fundul ei,un capacel de pet.
Dorulet- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 4801
Localizare : Transilvania_Romania
Data de inscriere : 16/04/2010
Re: Cum gatim in oala de lut???
Daca apare numai pe fund, nu cumva nu se usuca fundul bine??? Sau cum zise Dorulet, locul unde o depozitezi e umed.
danniela- Atotcunoscător
- Numarul mesajelor : 5626
Localizare : in tarile calde
Data de inscriere : 19/06/2010
Re: Cum gatim in oala de lut???
Sigur e de la umezeala.Am patit si eu la inceput.Am pus-o intr-o punga de plastic.Acum nu mai am probleme.Cel mai indicat pentru umezeala e silicagelul.Se pune si in cutiile de incaltaminte in pliculete pentru a absorbi umezeala.
Angelica18- Atotcunoscător
-
Numarul mesajelor : 1984
Varsta : 55
Localizare : Cluj-Napoca
Data de inscriere : 26/12/2009
Re: Cum gatim in oala de lut???
de 4(patru)ani am 3(trei) oale de marimi diferite, "lacuite" dar si nelacuite. gatesc in toate, dar cel mai multumita sunt de cele lacuite si cu orificiu in capac, care sunt mai groase.le tin in bucatarie caci gatesc permanent in ele. oala nelacuita o tin fara capacul pus si e ok .eu asez sarmalele, pun apoi 1/3 suc de rosii(in functie de volum oalei) si o pun in cuptor la foc mic,
puiul il "ung " cu mirodenii il asez in oala, fara alt adaos de ulei sau apa, doar cu legume peste ,daca vreau, il bag la foc mic si dupa o ora e gata.chiar si paine am facut asezata numai in capacul oalei .acum vreau sa-mi cumpar o oala mai mare dintr-un targ taranesc in care sa pot face ciorbe. manacarea facuta in ele este foarte gustoasa si sanatoasa(nu folosesc ulei).
puiul il "ung " cu mirodenii il asez in oala, fara alt adaos de ulei sau apa, doar cu legume peste ,daca vreau, il bag la foc mic si dupa o ora e gata.chiar si paine am facut asezata numai in capacul oalei .acum vreau sa-mi cumpar o oala mai mare dintr-un targ taranesc in care sa pot face ciorbe. manacarea facuta in ele este foarte gustoasa si sanatoasa(nu folosesc ulei).
snowflake- helper
- Numarul mesajelor : 15
Localizare : ploiesti
Data de inscriere : 17/01/2012
Re: Cum gatim in oala de lut???
Eu nu am oala de lut,dar,dupa comentariile voastre,intentionez sa-mi cumpar.Acum...sa va de unde o iau,ca inteleg ca unele fac probleme cu mirosul sau au plumb care iese la fierbere...cam asa ceva..
Oala de lut – pentru sarmale
publicat in USTENSILE
Oalele de lut rămân cele mai fidele vase pentru pregătirea adecvată a mâncărurilor tradiţionale româneşti, în special a sarmalelor. Reţeta sarmalelor s-a modificat de-a lungul vremii, meiul şi dovleacul folosite acum sute de ani au fost înlocuite cu orez sau păsat din mălai, dar vasul de lut a rămas neschimbat de la cultura de Cucuteni şi până azi. La fel şi “tehnologia” de pregătire, utilizare şi păstrare a vasului. Pentru că oalele de lut nu sunt nişte ustensile de bucătărie oarecare; sunt vii (comunică la nivel fizic şi chimic cu ingredientele) şi sunt sensibile (se impregnează cu apă şi arome).
Ce trebuie să ştiţi atunci când cumpăraţi o oală de lut, în special una nesmălţuită .
oală de lut pentru sarmale (smălţuită)
În primul rând, un vas nou trebuie hidratat. Introduceţi oala într-un vas mare cu apă pentru minim 3 ore. Oala trebuie să fie complet scufundată în apă.
În al doila rând, oala trebuie opărită. Umpleţi oala cu apă în proporţie de 80%. Adăugaţi condimente (cât mai apropiate de specificul sarmalelor) sare, boabe de piper, boabe de muştar şi coriandru, o crenguţă de cimbru şi una de mărar uscat, foi de dafin, 5-6 căţei de usturoi şi un pahar de vin alb.
Introduceţi vasul în cuptorul neîncălzit. Porniţi cuptorul la temperatură minimă. Ţineţi oala în cuptor pentru aproximativ 3 ore.
După ce oala a fiert bine, lăsaţi-o să se răcească, puneţi-o într-un lighean (cu tot lichidul în ea) şi lăsaţi-o aşa peste noapte. Este posibil să curgă câteva zeci de mililitri de apă. Nu vă speriaţi deoarece oalele, chiar şi cele smălţuite, au fundul nesmălţuit pe partea exterioară. Totuşi, dacă se scurge mai mult de 100 ml de apă, oala are un defect.
Aruncaţi lichidul cu care a fiert şi clătiţi bine oala cu apă rece. Oala este pregătită pentru a primi prima rundă de sarmale.
Dacă doar aţi “botezat” oala şi nu o folosiţi, depozitaţi-o într-un loc răcoros, acoperită, pentru a nu-şi impregna porii cu praf. Pentru a păstra oala în formă, ţineţi în ea – după ce aţi spălat-o şi uscat-o bine – plante care să o înmiresmeze (mărar, leuştean, dafin, rozmarin, cimbru, etc)
Ca regulă generală, înainte de a o folosi, chiar dacă aţi supus-o pregătirii iniţiale, oala trebuie ţinută 30 de minute în apă rece înainte de utilizare. Dacă o să adăugaţi şi 1 pahar de vin alb sec în oală, sarmalele vă vor mulţumi.
După ce aţi fiert sarmalele, a doua zi, după ce s-au răcit, scoateţi-le din vas şi transferaţi-le într-unul normal.
Spălaţi oala fără detergent, cu bicarbonat şi oţet. Clătiţi-o din abundenţă cu apă rece.
Oala de lut nu se foloseşte niciodată pe flacără directă. Puteţi folosi oala pe plită, la foc minim.
Cel mai bine este să folosiţi oala la cuptor. Nu introduceţi însă niciodată oala în cuptorul cald pentru că există riscul să se crape.
În mod tradiţional, crusta formată la fierbere se îndepărtează prin frecare cu mălai.
Vezi rețeta de sarmale aici.
Oala de lut – pentru sarmale
publicat in USTENSILE
Oalele de lut rămân cele mai fidele vase pentru pregătirea adecvată a mâncărurilor tradiţionale româneşti, în special a sarmalelor. Reţeta sarmalelor s-a modificat de-a lungul vremii, meiul şi dovleacul folosite acum sute de ani au fost înlocuite cu orez sau păsat din mălai, dar vasul de lut a rămas neschimbat de la cultura de Cucuteni şi până azi. La fel şi “tehnologia” de pregătire, utilizare şi păstrare a vasului. Pentru că oalele de lut nu sunt nişte ustensile de bucătărie oarecare; sunt vii (comunică la nivel fizic şi chimic cu ingredientele) şi sunt sensibile (se impregnează cu apă şi arome).
Ce trebuie să ştiţi atunci când cumpăraţi o oală de lut, în special una nesmălţuită .
oală de lut pentru sarmale (smălţuită)
În primul rând, un vas nou trebuie hidratat. Introduceţi oala într-un vas mare cu apă pentru minim 3 ore. Oala trebuie să fie complet scufundată în apă.
În al doila rând, oala trebuie opărită. Umpleţi oala cu apă în proporţie de 80%. Adăugaţi condimente (cât mai apropiate de specificul sarmalelor) sare, boabe de piper, boabe de muştar şi coriandru, o crenguţă de cimbru şi una de mărar uscat, foi de dafin, 5-6 căţei de usturoi şi un pahar de vin alb.
Introduceţi vasul în cuptorul neîncălzit. Porniţi cuptorul la temperatură minimă. Ţineţi oala în cuptor pentru aproximativ 3 ore.
După ce oala a fiert bine, lăsaţi-o să se răcească, puneţi-o într-un lighean (cu tot lichidul în ea) şi lăsaţi-o aşa peste noapte. Este posibil să curgă câteva zeci de mililitri de apă. Nu vă speriaţi deoarece oalele, chiar şi cele smălţuite, au fundul nesmălţuit pe partea exterioară. Totuşi, dacă se scurge mai mult de 100 ml de apă, oala are un defect.
Aruncaţi lichidul cu care a fiert şi clătiţi bine oala cu apă rece. Oala este pregătită pentru a primi prima rundă de sarmale.
Dacă doar aţi “botezat” oala şi nu o folosiţi, depozitaţi-o într-un loc răcoros, acoperită, pentru a nu-şi impregna porii cu praf. Pentru a păstra oala în formă, ţineţi în ea – după ce aţi spălat-o şi uscat-o bine – plante care să o înmiresmeze (mărar, leuştean, dafin, rozmarin, cimbru, etc)
Ca regulă generală, înainte de a o folosi, chiar dacă aţi supus-o pregătirii iniţiale, oala trebuie ţinută 30 de minute în apă rece înainte de utilizare. Dacă o să adăugaţi şi 1 pahar de vin alb sec în oală, sarmalele vă vor mulţumi.
După ce aţi fiert sarmalele, a doua zi, după ce s-au răcit, scoateţi-le din vas şi transferaţi-le într-unul normal.
Spălaţi oala fără detergent, cu bicarbonat şi oţet. Clătiţi-o din abundenţă cu apă rece.
Oala de lut nu se foloseşte niciodată pe flacără directă. Puteţi folosi oala pe plită, la foc minim.
Cel mai bine este să folosiţi oala la cuptor. Nu introduceţi însă niciodată oala în cuptorul cald pentru că există riscul să se crape.
În mod tradiţional, crusta formată la fierbere se îndepărtează prin frecare cu mălai.
Vezi rețeta de sarmale aici.
ismi3ismi- Maestru
-
Numarul mesajelor : 1165
Varsta : 56
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 24/05/2009
Pagina 3 din 3 • 1, 2, 3
Subiecte similare
» Oala sub presiune - necesitate sau bomba?
» Ce gatim azi(2)
» Ce gatim azi(3)
» Ce gatim azi(4)
» Ce gatim azi(5)
» Ce gatim azi(2)
» Ce gatim azi(3)
» Ce gatim azi(4)
» Ce gatim azi(5)
Pagina 3 din 3
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Ieri la 11:23 am Scris de vlad_mom
» Ne bem cafeaua împreuna (44)
Ieri la 8:18 am Scris de Dorulet
» Bijuterii lut polimeric (fimo, cernit, etc) -34
Vin 17 Mai 2024, 12:08 am Scris de vlad_mom
» Din materiale reciclabile 6
Vin 17 Mai 2024, 12:00 am Scris de vlad_mom
» Bijuterii din sarma 9
Joi 16 Mai 2024, 9:30 pm Scris de LRodica
» Sarma folosita la bijuterii cu pietre semipretioase si bilute de aur
Joi 16 Mai 2024, 4:11 pm Scris de vlad_mom
» Florile din gradina mea(2)
Sam 27 Apr 2024, 7:35 pm Scris de LRodica
» Ornamente de Pasti
Dum 21 Apr 2024, 7:24 am Scris de LRodica
» Punct in cruce-creatii diverse (2)
Vin 19 Apr 2024, 10:46 pm Scris de mlizeta
» Miniaturi - handmade
Vin 19 Apr 2024, 10:37 pm Scris de mlizeta
» Animale de companie!!! - 5
Lun 15 Apr 2024, 8:30 am Scris de Dorulet
» Ne bem cafeaua, împreună!
Lun 15 Apr 2024, 8:06 am Scris de alesianicolau
» Discutii despre croitorie -3
Lun 15 Apr 2024, 1:42 am Scris de alesianicolau
» Triplock(overlock); totul despre surfilare(6)
Lun 15 Apr 2024, 1:17 am Scris de alesianicolau
» Cardio sau fitness? Acasa sau la sala?!
Dum 14 Apr 2024, 10:33 pm Scris de alesianicolau
» Organizarea casei -2
Dum 14 Apr 2024, 10:15 pm Scris de alesianicolau
» Tipare gratis, Leko- Cap.2
Vin 08 Mar 2024, 10:38 am Scris de elena.m.m
» Conturi de utilizatori, inchise la cerere
Mier 28 Feb 2024, 11:03 am Scris de orhideea1966
» Frivolite - cap 7
Dum 25 Feb 2024, 3:30 pm Scris de LRodica
» Tehnica de embosarea a hartiei
Sam 20 Ian 2024, 7:53 am Scris de geia